Persbericht Mens-Zeist 120 jaar

Mens-Zeist Vastgoedonderhoud 120 jaar trots op vakmanschap voor veilig en duurzaam wonen.

23 november 2021

Woningen en gebouwen schilderen en onderhouden, verbeteren en verduurzamen: dat doet Mens-Zeist Vastgoedonderhoud B.V. al sinds mensenheugenis.  In 1901 is de heer A.J. Mens begonnen met het opzetten van een bedrijfje als huis en decoratieschilder.  Dit bedrijfje is in drie generaties uitgegroeid tot een van de grotere vastgoedonderhoudsbedrijven in Nederland.

Het bedrijf vierde dit in 2021 met onder andere een bedrijfsfeest voor alle 100 medewerkers. Onder het motto “Wie jarig is trakteert” waren er 250 taarten voor de medewerkers en klanten en zo’n 750 setjes chocoladerepen voor alle bewoners van woningen die eind 2021 in uitvoering waren.

Mens-Zeist levert diensten op het gebied van schilderen en onderhouden, verbeteren en verduurzamen van woningen en gebouwen. Dit doen zij in heel Nederland, met een concentratie van activiteiten in een straal van 80 kilometer rondom Zeist. Wat het bedrijf typeert, is intensieve en vaak langjarige samenwerking met opdrachtgevers. Luisteren naar klanten en maatwerk leveren met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Kwaliteit is nooit een probleem, die is gewoon goed. Zo zorgt Mens-Zeist voor plezierig en veilig wonen en werken en dat op een duurzame wijze.

Serviceonderhoud is recent aan het dienstenpakket van Mens-Zeist toegevoegd. Een team van specialisten richt zich hier op het uitvoeren van kortcyclisch werk, vandaag gebeld, morgen hersteld en met een druk op de knop direct administratief afgewikkeld. Soms zijn klussen wat groter, maar snel en in één keer goed blijft hier het uitgangspunt.

Mens-Zeist biedt al heel lang advies en service aan vastgoedeigenaren en dan met name de professionele woningverhuurder en de beheerders en bewoners van Verenigingen van Eigenaren.

Mens-Zeist Advies is recent ingericht om de klanten nog beter van een goed advies te kunnen voorzien. Op basis van bekende historie, QuickScans en diepgaande onderzoeken kunnen de goede adviezen gegeven worden en secanrio’s voor het onderhoud of de verbetering worden uitgewerkt. 

Historie

In 1901 startte Adrianus Mens (1872 – 1958) als meester-schilder een schildersonderneming in Zeist. Hij werkte met de handkar en mengde zelf zijn verf. Naast het schildersbedrijf had de fam. Mens ook een drogisterij en een werkplaats aan de Voorheuvel in Zeist. De huis en decoratie schilder was eerst vooral lokaal  aan het werk maar al snel volgeden hier ook klussen op grotere afstand en werd er hard gebouwd aan het bedrijf.

Zo rond de tweede wereldoorlog namen drie van de zonen van Adrianus Mens het bedrijf over, lastige tijd, maar het bedrijf bleef overeind. Steef, Nol en Co Mens hebben in de daaropvolgende 40 jaar het bedrijf behoorlijk uitgebouwd en waren zeker voor die tijd behoorlijk vooruitstrevend.  Tijdens periode van de wederopbouw werken er tegen de 200 medewerkers aan met name de grote nieuwbouwprojecten. Met behulp van de mechanisatie in het schildersbedrijf werden er op de grote bouwplaatsen grote nissenhutten gebouwd met spuitcabines. Er werd zomer en winter doorgewerkt aan alles wat er geschilderd moest worden. In de loods op het werk werd het voorwerk gedaan zodat er “in het werk” alleen een laatste laag moest worden aangebracht.  Ook werd samen met de verffabrikant een lak-gordijn-machine ontwikkeld waarbij grote aantallen binnendeuren in één arbeidsgang konden worden afgewerkt.  Ook waren er in die tijd door het land heen vestigingen en werden er diverse samenwerkingsverbanden opgezet met collega-bedrijven om de hele grote klussen aan te kunnen.

Eind jaren zestig – begin jaren zeventig was het tijd dat de volgende generatie het stokje ging overnemen. Een aantal kinderen van Nol, Steef en Co zijn de leiding van het familiebedrijf gaan overnemen.  Frans Mens nam al snel het voortouw en samen met zijn neef Clemens Mens hebben ook zij ongeveer 40 jaar bedrijfsontwikkeling voor hun rekening genomen.

Tijdens de eerste energiecrisis begin jaren zeventig is Mens-Zeist zich gaan toeleggen op isolatiewerken en dan met name het dubbelglas en de spouwmuurisolatie.  Meerdere vertegenwoordigers die de woningisolatie verkochten aan woningeigenaren en goed ingerichte ploegen in de uitvoering van de werkzaamheden.

Na het schilderen van het Stadhuis Muziektheater de Stopera als een van de laatste grote nieuwbouwproject midden jaren tachtig werd de focus vooral gericht op het bedienen van de woningcorporaties.   Naast het schilderen en isoleren werd ook het bouwkundig onderhoud steeds belangrijker. Begin jaren tachtig is hier een Mens-Zeist bouwbedrijf uit ontstaan dat zich is gaan specialiseren in het groot onderhoud en de renovatie van woningen.  Natuurlijke bleef de aandacht voor het vakgebied van schilderen, maar stiekemweg was Frans Mens meer een bouwer dan een schilder.   Gedurende drie generaties lang is Mens-Zeist als familiebedrijf uitgegroeid tot een professionele leverancier van totaalonderhoud aan vastgoed.

Het pionieren zat nog steeds in het bloed en er is in behoorlijke mate gewerkt aan het ontwikkelen van ontluchte dubbelglassystemen, hout reparatie systemen en methoden om het werk veilig te kunnen uitvoeren. Veiligheid en gezondheid zijn nog steeds speerpunten van Mens-Zeist.

Na de eeuwwisseling bleek er binnen de familie Mens geen opvolger te vinden die het bedrijf wilde voortzetten. Na een behoorlijke zoektocht is in 2009 het familiebedrijf overgenomen door de directie en managementteamleden. Het bedrijf is met behoud van de structuur, betrokken mensen en de kernwaarden van het familiebedrijf voortgezet.

Rond 2014 bleek het bedrijf te afhankelijk te zijn van een paar grote opdrachtgevers en toen die in de woningcorporatie-crisis terecht kwamen brak er ook voor Mens-Zeist een hele zware tijd aan. 
In 2016 heeft een flinke reorganisatie plaatsvonden en daarna zijn alle activiteiten ondergebracht in Mens-Zeist Vastgoedonderhoud B.V.

Op dit moment staat er een gezond en sterk totaalonderhoudsbedrijf waar mensen met plezier willen werken. Veel jonge mensen hebben de weg naar dit mooie en fijne bedrijf weten te vinden. Middels de Mens-Zeist academie raken mensen betrokken en weten we mensen aan het bedrijf te binden. Mens-Zeist is mede daardoor een van de bedrijven waar je met plezier je werk kunt doen, waar je trots kunt zijn op wat je presteert. We zijn en blijven één familie en je familie die laat je nooit in de steek. Zorgen voor continuïteit met betrokken en gemotiveerde medewerkers daar draait het om.  

Werken voor mensen

Samen met leveranciers en ketenpartners is Mens-Zeist goed voor hun opdrachtgevers en “de klanten van klanten”. Want hun vakmensen voeren onderhoud uit mét en vóór mensen. Heldere communicatie en nauwe samenwerking met bewoners en opdrachtgevers horen daarbij. Duurzame en resultaatgerichte ketensamenwerking vormen een win-win situatie voor alle betrokken partijen. Rob de Vos, directeur Mens-Zeist: “Wij kijken naar de menselijke maat en werken veelal vanuit het gevoel. We hebben nooit eenmalige klanten, we streven altijd naar langdurige relaties.”

Duurzaamheid

Op allerlei manieren werkt Mens-Zeist aan een mooiere, duurzame wereld. Bijvoorbeeld door steeds meer milieubelastende producten te vervangen door alternatieven. Afvalstoffen worden gescheiden en verwerkt op een verantwoorde wijze. Als leverancier van Duurzaam Onderhoud verdiept Mens-Zeist continu kennis en inzicht in de toepassing van duurzame materialen en werkmethodes.

Bij elke aanpak is het uitgangspunt hoe woningen en andere gebouwen energetisch kunnen worden verbeterd. Met gedegen energielabelberekeningen worden op innovatieve wijze optimalisaties tot stand gebracht.

Realiseerbare plannen

Noodzakelijk onderhoud verpakt Mens-Zeist in een realiseerbaar plan met technisch goede oplossingen en stevige garanties. Ook kan het bedrijf scenario’s uitwerken met financiële zekerheid voor de langere termijn, in een offerte of meerjarig onderhoudsplan.  Altijd in overleg met de klant. Paulus Koops, bedrijfsleider verbeteren en verduurzamen: “Samen met de klant kijken we: wat kan er binnen het complex, welke mogelijkheden zijn er? We vragen daar ook ketenpartners bij aan te sluiten zodat we een superadvies hebben. We communiceren met de bewoners zodat zij weten waar ze aan toe zijn. We geven uitleg en vertellen wat we gaan doen. En na afloop van het project komen we nog eens langs om onder meer te vertellen hoe de installatie werkt.”

Mens-Zeist-Beeld hal