Mens-Zeist Vastgoedonderhoud B.V.

… in 120 jaar uitgegroeid tot één van de grotere vastgoedonderhoudsbedrijven in Nederland.

Historie Mens-Zeist

In 1901 is de heer Adrianus Mens (1872 – 1958) een schildersonderneming gestart als meester-schilder in Zeist, werkend met de handkar, zelf verf mengen en kleur bepalen. Naast het schildersbedrijf was er ook de drogisterij en een werkplaats aan de Voorheuvel in Zeist.

Na de 2e Wereldoorlog is het bedrijf voortgezet door zijn 3 zonen Steef, Nol en Co. Zij hebben de zaak behoorlijk uitgebouwd en werkten al lang niet meer lokaal maar door het hele land. Ook het schilderen van nieuwbouw werd aan het pakket van werkzaamheden toegevoegd.

Eind jaren zestig kwam de volgende generatie in beeld. Frans en Clemens Mens (twee neven) hebben het stokje overgenomen en zo’n 40 jaar aan het bedrijf gebouwd.
Grote nieuwbouwklussen voor o.a. de TU Delft, Ministeries en Het Muziektheater Amsterdam (de Stopera). Het huidige logo van Mens-Zeist is in de jaren zeventig ontstaan.

Op de foto staat een deel van familie Mens tijdens het 100-jarig bestaan in 2001 (v.l.n.r. Yvonne, Clemens, Thea (vrouw van oom Co), Annemieke en Frans)

Steeds meer bouwen naast onderhouden

Begin jaren zeventig is er vanuit de behoefte in de markt een isolatiebedrijf opgestart waarbij spouwmuurisolatie en dubbelglas de basis waren. Logisch vervolg was het opstarten van een bouwpoot in 1984. Inmiddels was de focus van het werk behoorlijk verschoven naar langjarige relatie met professionele woningverhuurders. Er werd al resultaatgericht samengewerkt voordat de eerste leidraad hierover was verschenen. Het werd tijd voor meer ruimte en een grote werkplaats aan de Boulevard in Zeist.

In tachtig en negentiger jaren is de woningcorporatiemarkt de belangrijkste klantgroep geworden. De nieuwbouw raakte meer en meer op de achtergrond. De bouwactiviteiten zijn vanuit het isolatiebedrijf verder uitgebouwd en behoorlijk op poten gezet.

De familie Mens stapt uit

Na de Management buyout in 2009 – waarbij Frans Mens de functie van directeur inruilde voor de functie van bestuurslid – bleek de corporatiecrisis van 2014 zeer ingrijpend te zijn voor onze grootste klantengroep en daarmee ook voor Mens-Zeist. De afhankelijkheid van een paar grote opdrachtgevers heeft er voor gezorgd dat er in 2016 een flinke reorganisatie moest plaatsvinden. Terug naar de basis, een flinke dosis sociale innovatie en van daaruit het bedrijf opnieuw opgebouwd. Nu kunnen we zeggen dat dat mooi is gelukt. Mens-Zeist is weer uitgegroeid tot sterk, gezond, solvabel en rendabel bedrijf waarbij het familiegevoel in tact is gebleven.

Recent is ook aan de bestuurlijke verantwoordelijkheid van de familie Mens een einde gekomen en kan de huidige directie door met bouwen aan de toekomst.