NOM trajecten

Mens-Zeist beschikt over de nodige modellen om Nul Op de Meter (NOM)-renovaties uit te werken en uit te voeren. Zowel voor eengezinswoningen als voor de gestapelde bouw hebben we concepten uitgewerkt. De uitdaging voor een succesvol NOM-traject ligt echter niet in de techniek of bij de bouwfyisica. Een van de grootste uitdagingen ligt bij de aanpak om het energieverbruik door de bewoners te minimaliseren en het gedrag van de bewoners te beïnvloeden. Alleen als een bewoner meewerkt en zorgt voor het minimaliseren van het verbruik, dan is een NOM op dit moment realiseerbaar.

Door inzet van slimme combinaties van “de laatste” technieken is het mogelijk om de bestaande woningen zelfvoorzienend te laten zijn. De regelgeving rondom de NOM is echter sterk in beweging en ook in de nabije toekomst zal veel afhangen van de regels, o.a. rond de energieprestatievergoeding. 

Mens-Zeist gelooft in de noodzaak en kent de mogelijkheden om woningen energetisch zo te verbeteren dat NOM mogelijk is. Technisch hebben we de mogelijkheden en hebben we goed inzicht hoe een en ander is op te bouwen. Samen met ons netwerk van gespecialiseerde partners kunnen wij een plan voor NOM uitwerken en realiseren.
Natuurlijk gaan we hierbij uit van de nu bekende techniek en regelgeving, waarbij wij ook kijken naar de onderhoudskosten voor de komende jaren. Ook zijn wij op de hoogte van rekenmodellen waarmee de NOM-trajecten  rendabel gemaakt kunnen worden.
Uiteindelijk is het doel dat de woningen weer zo’n 40 jaar probleemloos mee kunnen gaan.